i

Monday, December 29, 2014

(Resepi)Cheezy Meatball Carbonara yang sedap!

baked cheese meatball resepi

Ok sesungguhnya ayu jenis bangun tidur buka mata, reaching my hp and terjumpa resepi di atas giler sedap and menyelerakan sehingga mimpuku terigau-igau nak lagi! even my dad request suruh buat lagi..hah! tapi ayu ade ubah sikit kandungan mengiukt kehendak dan kesukaan mulut ku ini...semestinya cheese paling banyak! Jom tengak macam mana nak buat Cheezy Meatball Carbonara ni :)

Bahan-bahan
-10 biji meatball
-1 tin carbonara
-air putih secukupnya (ikut nak kuah pekat mana ya)
-bawang holand
-lada hitam
-oregano
- 5 keping cheddar cheese (x silap cheesedale yg kaler orange, maaf sy jenis x baca cover depan)
- parmesan cheese ( erm letak sesuka hatimu, ayu suka sepenuh penuhnya heee )
- 3 biji kentang 

Cara membuat:
1. Kentang direbus, dilenyek bersama fresh milk+2 sudu besar butter+ lada hitam secukupnya. 
2. Panaskan pan dan tumis bawang holand dan meatball sehingga naik bau - sy guna butter utk buat wangi)
3. Masukkan bahan yang telah ditumis ke dalam bekas loyang yang hendak digunakan.. ataupun alu minium foil.
3. Dalam pan lain masak sos carbonara, masukkan lada hitam.
4. Tuangkan sos carbonara di atas meatball yang telah disusun di dalam loyang.
5. Masukkan kentang yang telah dilenyekkan tadi dan sapu rata.
6. Susun kepingan cheddar cheese dan taburkan parmesan cheese sepenuh kawasan biar nampak macam turunnya salji hihi)
7. Bakar di dalam oven dengan suhu 180 darjah celsius. gunakan api atas. Bakar sehingga permukaan cheese kuning keemas dan bau wangi.
8. Siap.. dan boleh dijamukan bersama orang yang tersayang!

Selamat menjamu selera dengan Cheezey meatball Carbonara :)

Yang ni konon-kononnya langkah bergambar. tapi blurr..
ok mak jemah sibuk, tangan kiri snap..tu la blur jadi nya

baked cheese meatball resepi

cheese carbonara
mak jemah malas nak potong sorry..sumpah tangan x kotor ok? :')

baked cheese meatball resepi

cheese carbonara

x sempat nak gambar dalam pinggan.. lapar :)





sharing is caring!!

Monday, December 22, 2014

Resepi Shepherd Pie daging yang senang

resepi shepherd pie daging senang dan mudah

Musim cuti-cuti ni memang harus gunakan dengan sebaik-baiknya. Ayu suka try resepi yang ayu ingin sangat nak makan. hoho, impian nak jadi ibu yang pandai memasak buat anak-anak ku suatu hari nanti..haha (hopefully they can read this and turut berbangga dengan impian besar dan niat murni ibunya iteww) ..ok sudah. so here is the Resepi Shepherd Pie daging untuk korang.

Bahan-bahan Pie
1kg kentang
1/2 cawan susu segar (kira-kira 100 ml)
2 sudu besar butter---pastikan suhu bilik ye
1 sudu teh lada sulah
Garam secukup rasa

Cara-cara
1. Kentang dipotong dadi, rebuskan sampai empuk.
2. toskan dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai.
3. Lenyekkan kentang tadi (dalam keadaan masih panas) sampai hancur.
4. Bila dah agak lumat, masukkan susu sedikit demi sedikit. (tuang, then gaul, and tuang balik susu)
5. Masukkan butter dan gaulkan sehingga adunan sebati
6. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa ok.. :)

Bahan- bahan Inti daging.
1. Bawang holland- dipotong dadu juga
2. 500g daging cincang (mana-mana brand pun boleh)
3. sebotol sos prego (tengok kesesuaian anda ok..pandai-pandai adjust ikut korang ok )
4. serbuk lada hitam
5. keju

Cara-cara buat inti daging
1. Panaskan minyak dan campurkan sedikit butter, biar wangi)
2. tumis bawang holland sampai layu
3. masukkan daging cincang
4. masakkan daging hingga bertukar kaler.
5. masukkan sos prego, serbuk lada hitam.
6. Masak dalam beberapa minit, Siap!


Ok sekarang kita nak sediakan Shepherd Pie Daging yang nyum-nyum.

Sediakan bekas pie ala yang aluminium tu..boleh beli kat kedai je..Masukkan adunan kentang yang telah dilenyek sebentar tadi dahulu. then anda lapiskan dengan inti daging tadi. Tutup dengan kentang lenyek lagi. Taburkan keju untuk topping. Lagi banyak keju lagi sedap..Bakar dalam oven yang dipanaskan terdahulu, dengan suhu 180 darjah celsius. Gunakan api oven atas bawah ok. Dan sila bakar sampai keju diatasnya cair dan mula bertukar warna keperangan..so dah siap!! Shepherd Pie daging siap untuk dihidangkan. Selamat mencuba..


lagi resepi kat sini:
 - Durian Crepe mudah dan senang
 - Resepi Pavlova untuk yang tersayang
- Resepi muffin telur yang mudah dan sedap







sharing is caring!!

Saturday, December 20, 2014

Inspirasi Perkahwinan : Baju nikah, veil tudung, pelamin cantik!


Ok i know gambar ini sudah basi. Dah lama pun Lynda Roslan dan abang blogger si Irene nadia marcello itu melangsungkan perkahwinan. ayu tau. tapiii nak jugak letak gambar kat blog ini boleh tak? boleh tak boleh tak?? sebab sempena sekarang musim cuti sekolah, memang agak musim mengawan .. kikiki ehh maksudnya ramai orang kahwin. betul? ok ayu suka tengok gambar perkahwinan Lynda roslan ni sebenarnya.. baju nikah cantik,, baju kahwin terkois cantik, gambar perkahwinan cantik, bunga tangan cantik, veil tudung nikah cantik.. ok kiranya boleh buat sebgai Inspirasi perkahwinan. Manalah tau ada yang tinggal sebulan lagi nak naik pelamin, tengah risau tak tahu idea baju nikah dan design baju kahwin yang korang suka..nah jum sama-sama kita lihat ok.. :)

baju akad nikah lynda roslan warna cream
baju nikah putih gorjess sangat. ok off white is classic, never make u out of date.
bunga tangan sekarang biasanya pengantin pakai bunga tangan dari bunga segar...

baju akad nikah lynda roslan terkois
cantiknya baju kahwin Lynda roslan ni..kaler biru terkois i like,, ala princess gown gitu

pasangan cantik dan sepadan. oh ya, nak kahwin carilah wedding photografer yang superb.. boleh refer 5 link wedding photographer yang hebat di sini.

veil nikah dan baju nikah cantik 2014
ok ayu tertarik dengan limpahan maniks dan labuci kat tudung nikah lynda roslan dan baju niah dia mi..sangat stylista. ok joom zooming!

veil nikah cantik 2014
cantiknya veil nikah terkois ni. sooo gorjess

baju kahwin cantik
gambar nikah pun lawa... awwww

baju nikah dan pelamin cantik

last sekali pelamin nikah pun superb..i love it too.
pelamin nikah putih, senang nak edit tone kat gambar hehe pendapat ayu la..
biar ptuih je,, supaya cantik dalam gambar ekekke..k chow dulu..semoga mendapat inspirasi ye kawan-kawan..eh gorjes-bride-to-be. InshaAllah...amiin.. :)

juga menarik:
Inspirasi Veil nikah cantik atau juga boleh cuci mata tengok design baju akad nikah dan bertunang. Kalau masih sukakan baju nikah peplum bolehlah jenguk entry koleksi Peplum Marie dari Nurita Harith ni ok..kalau rasa nak dapatkan inspirasi pelamin nikah cantik, boleh roger pelamin cantik di sini..


korang pasti suka 8 gambar Baju Pengantin 2014 ini lawa gila! ~ 


k bye semua..gudnite!






sharing is caring!!

Friday, December 19, 2014

A sweet escape | Retreat Beach Resort Lundu.

ok lama dah xupdate hal sendiri di blog. tp syg bila tengok gmbr..nak update di instagram dan facebook kang orang mengata, asyik muka dia je yang penuhkan feeds facebook. hihi..padahal orang share untuk diri sendiri.. so beter share di blog sendiri lah kan.. jarang-jarang kmi boleh spend time bersama. my little sister pun sempat balik rumah untuk sama-sama sambut anniversary my mum and dad di Retreat Beach Resort Lundu. such a nice, calm and peach place to treat yourself..jauhkan diri dari kesibukan and spend time together, bonding time mode is on.

My dad la orang yang paling susah nak bawak jalan..dia mesti risau dengan kucing-kucing d rumah haha..so make my little neighbours jadi pemberi makan kucing and kmi sampailah ke Retreat Beach Resort Lundu ni. Let pictures tell some story ok?
Retreat Beach Resort Lundu
ayu naik tempat tinggi and take pictures of my sisters and my paents di bawah.. scenery chalette di tepi pantai, is just so nice from up here

Retreat Beach Resort Lundu

ini orang banyak over, baru sampai sudah eksen minta gambar.
adik layankan aje lerr

ini laluan dari challete to kawasan pantai..so cute path


retreat resort lundu online booking contact


having chit chatting during evening take wefie together

my cheeky daddy and mum!

retreat resort lundu contact
spending time with nature

retreat resort lundu online booking
such a breathtaking place,, rasa macam dalam filem titanic mendepakan tangan d hujung kapal 
oh exaggerating here :')


cikgu ayu



ok biarla i belanja selfie sikit :p

ini sesungguhnya ajk hiasan dan suprise sudah beraksi!



my siblings


happy anniversary..
dapat hadiah terus tukar baju
baju couple katenyerrr



it's time to say good bye
actually Retreat Beach Resort Lundu ade swimming pool kalau nak bawa budak-budak mandi manda
boleh ramai-ramai main bola tampar pantai kalau pegi dengan kawan-kawan
makan dinner ok, meriah atas meja..

so kalau nak bercuti di Lundu bolehlah ke Retreat Beach Resort Lundu
ayu booking online je..lagi senang and dorang ckp murah sikit lah..
budget getaway :)


U can check out the room and price rate of Retreat Resort Lundu online booking here..
u can contact via email 
or just contact Retreat Resort at 60 82 453027

daaa..





sharing is caring!!

Monday, December 15, 2014

(film review)Manisnya Cinta di Cappadocia..


ok..dengan bangganya nak bagitau, I'm Fazura's biggest fan... nak tengok filem ni sebab ada fazura. Ada Lisa Surihani would be better. love her role yang cheeky-cheeky, girly, innocent look, gedik siket dari Puteri, Pisau cukur, oh ulang berkali-kali pun sanggup okay! Makanya ajak adik tengok wayang Manisnya Cinta di Cappadocia lakonan pelakon hebat Fazura, Shaheizy Sam,  Lisa Surihani, Ogy ahmad Daud, Eija, Faizal Hussein dan ramai lagi yang hebat-hebat pun berlakon sama..

(film review)Manisnya Cinta di Cappadocia

(film review)Manisnya Cinta di Cappadocia

Filem Manisnya Cinta di cappadocia ni arahan Bernard Chauly, skrip pulak by Rafidah abdullah..makin la teringin nak tengok filem ni. Ingat lagi dengan Pisau Cukur? Istanbul Aku Datang? haaaaa... filem komedi romantik gitu-gitu la.. cute, very sweet

 
Filem manis nya Cinta di cappadocia ni arahan Bernard Chauly, skrip pulak by Rafidah abdullah 3r tu..makin la teringin nak tengok filem ni. Ingat lagi dengan Pisau Cukur? Istanbul Aku Datang? haaaaa... filem komedi romantik gitu-gitu la.. cute, very sweet, teringat zaman bercinta monyet..filem Manisnya Cinta di Cappadocia ni adalah adaptasi dari novel Anis Ayuni iaitu Manisnya Cinta. 

(blog review)Manisnya Cinta di Cappadocia
how cute Lisa and Fazura be together as siblings.. Ezi dan Ifti.. nampak di permulaan filem pemikiran Ifti (Fazura) banyak membuat imaginasi yang gila-gila..padahal dia tak buat pun..like she wish to do that..(owh how bad, i don't know how to explain this duhh)

(blog review)Manisnya Cinta di Cappadocia
korang ingat lagi how is your first date? hah, nilah first date Ifti dan Nazmi..naik kereta kura-kura ni siap rosak and tolak..


(blog review)Manisnya Cinta di Cappadocia
Bestnya filem Manisnya Cinta di Cappadocia ini adalah hasil garapan pengarah yang hebat. scene lakonan superb, lokasi menarik, especially time naik belon udara panas and time dorang dinner..fuhhhhh cantik gilaaaa.. cair beb..Fazura cantik laa, mekap lawa, rambut cantik and lakonan lisa surihani natural sangat.. haha macam kami-kami adik beradik kat rumah je..perasan jap. lakonan fazura nampak matang dah, banyak improvement, sampai ke jantung beb. All in one, ade rasa scene kelakar, sweet comel gitu, and ade part sedih sangat. sampai menangis kau..menghayati watak Eja dan Fazura..xpeduli dahhh adik kat tepi orang kat belakang pun tarik hingus... hahaha menangis berjemaah :'( ape yang saya boleh katakan.. "Hargailah pasangan anda selagi dia ada..jangan dah hilang baru nak tercari-cari" What happen if we are not be given the second chance at all? 

Manisnya Cinta di Cappadocia quotes
"Marriage is a gamble" walau dengan sesiapa pun
"Not everyone wins happiness"

 Manisnya Cinta di Cappadocia quotes


tp ade ayat yang kelakar.. "tak sangka iman you senipis kulit bawang" hihihi..


Ape-apepun..ayu bagi limaaaaa bintang out of lima bintang ok..
Redfilm is the best! susah oo mau tengok saya tgk filem melayu di pawagam ha ha ha
Filem harus tonton, eh wajibbbb tonton..daaa selamat ke pawagam semua


p/s: hairan kenapa ada keyword "heliza helmi kahwin"...dia belum kahwin lagi kan?? pelik tol ..






sharing is caring!!

Tuesday, December 9, 2014

(BERGAMBAR) Resipi Muffin telur yang mudah dan sedap!

ok, kita tau sekarang ibu-ibu ramai yang bekerja..namun tugas ibu untuk menyediakan sarapan pagi untuk anak-anak dan suami adalah suatu kewajipan..so, i do think tat kita mencari resolusi dengan memilih saraoan pagi yang memberi diet seimbang dan berkhasiat namun cepat, mudah dan ringkas untuk disediakan.. yang pastinya boleh disediakan dalam masa yang cepat..

Ok, i love this egg muffin. actually ayu bangun pagi scroll newsfeed and terjumpa resipi muffin telur..masuk dapur nah! ada yang boleh dibuat ni..maka projek membuat muffin telur untuk perut yang berkeroncong dimulakan..

bahan-bahan yang diperlukan..
4 biji telur
1 biji cili merah dihiris nipis,, nak cincang pun boleh
1 labu bawang besar.. ( ayu letak jugak bawang merah,, because i love it's scents)
1 biji tomato yang dipotong dadu
apa2 yang korang suka nak masukkan..masuklah
i mean like ayam, sosej, daging cincang, kentang, carot (well i love makanan yang colourful)
1/2 cawan keju cheddar.. 
acuan muffin
sedikit garam dan lada sulah

cara-cara
1. oleskan acuan muffin dengan butter
2. masukkan bahan-bahan tadi ke dalam loyang seperti di dalam gambar.. nak letak ayam, sosej, daging cincang, daun bawang, carot, sesuka hatimu.. hehe
resepi muffin telur

3. pukul 4 biji telur tadi bersama sedikit garam dan lada sulah.
4. sementara itu panaskan oven 200 darjah celsius dan tuangkan adunan telur tadi ke dalam acuan muffin, taburkan cheese sebagai topping.

resepi muffin telur

5. Bakar di dalam oven sehingga keperangan.

resepi muffin telur yang senang

6. Siap... mudah dan ringkas!

resepi muffin telur yang senang

jangan kau pandang sebelah mata bha..sedab ni.. :') adik sy suka haha
macam ala2 telur dadar..tapi telur ini di bakar. satunya lebih sihat..sebab tidak digoreng mcm biasa..sesekali ubahlah selera kan..

buat untuk sarapan esok ok? selamat mencuba resepi muffin telur guys
p/s: jangan tanya saya berapa kalori k? hihihi..fail ni

tiada istilah diet dalam hidupku huhuhuhu.. 

sharing is caring!!

Monday, December 8, 2014

(8 GAMBAR)Baju Pengantin 2014 | Yang saya suka!!

Alhamdulillah, bulan dua tengah berlangsung..mungkin ada yang tengah menghitun hari untuk di ijabkabulkan di hari pernikahan beberapa bulan lagi.. mungkinkah bulan tiga ini? tahniah ye.. so korang ayu nak kongsikan baju pengantin 2014 yang sangat gorjes buat pengantin yang lawa macam korang,.harus macam princess pada hari bahagia nanti. mihmihmih. Ok jum lah layan 8 gambar baju pengantin 2014 yang berjaya mencuri hatiku! oh ya.. baju kahwin Buddy Bead Soul memang menduduki tempat pertama dalam carta hatiku! cantik gila hiasan manik penuh di dada dan body baju.. sangat gorjes. kan..memang terasa bagaikan puteri si bride to be.
design baju pengantin 2014

trend baju nikah 2014 Minaz boutique
limpahan manik dan bunga 3D di busana pengantin ini memang up to standard lah..
Gila lawanya... baju pengantin 2014 dari Minaz boutique ini memikat kalbuku.
kaler baju kahwin putih pink sangat sangat gorjessa!

baju pengantin 2014 paling cantik
design baju nikah 2014 dari Minaz boutique kaler pink princess ni pun lawa tersangatlah! 
i love the skirt pengantin.. memang ahh cakap pun tak guna lah!

baju nikah 2014
hiasana manik di dada baju nikah putih Buddy Bead Soul memang terbaik wok!

design baju nikah 2014
Rasanya design baju nikah 2014 daripada Minaz Boutique semuanya bakal membawa pengantin perempuan looks like puteri di hari persandingan sendiri. memang lain dari yang lain, cantik lah!

busana pengantin 2014 Minaz Boutique

baju bertunang 2014
design baju ni pulak cantik untuk buat baju bertunang 2014..lawa kan kaler aqua green
material nampak flowy..cantiknyeee

trend colour baju nikah macam ni lawa kan.. 

beautiful with sentuhan classy... aww

hope dapat idea trend baju pengantin 2014..
Sharing is Caring and Selamat Pengantin Baru in advance :)




sharing is caring!!