i

Sunday, July 31, 2011

esok dah posa ehh, jangan tebik keh!!

in Sarawak slang.

sik terasa pun owh..dah nak posa dah,, ESOK. bulan posa tok lah kita beribadat beramal lebeyh ckit...tambah sedekah,,sik miskin kita kohh mun bersedekah ya malah bertambah2!!

Bulan posa tok bukan jak nahan lapar, mata ya jaga juak..jangan nak nengok benda sik sepatutnya...{eh ada orang dah sengeh2 senyum ya esp laki2}, jaga lidag ya...iboh nak cerobeh gilak nganok urang jak-jak, bercerita hal urang, bercerita pebulak! TEBIK posa kitak urang kelak kohhh....hati ya pelu bait...jangan nak rasa dirik jak bagus, jangan jaik ngan urang eh..idup sikkk berkat kelak.

ah tok gik...cuba posa ya tamat..sidak rompuan lainla nakk {cuti wajib bila "Cedera"},, sidak laki opps sik kamek bias kohh haha..adalah urang kelak madah diriknya

"GASTRIK".


bak kata sorang ustaz "Gas ya sikit TRICK jak banyak.."
terik mok ngelak posa ya banyak...arap kitak urang adik kakak abang sik kedak ya lah oowh =D

then jangan juak kitak urang nak tidooo ajak-jak...sak jak seari-ari nelentang di katel, kuatan nahan lapar tek nak...POsa apa kedak ya???? iehh..sik malu ngan nembiak

aok sigek jangan jak kitak urang kenak tangkap tegal sik posa..aihh nang malu bena eh. sik pemalu menar juak..siney mok napok muka kedak ya? adeh2 eh.


dah ya kelak, time sungke ya berpada-padala...jangan nak rangkak ke mata eh...paham tak urang tek. bersederhana bah. jangan seenggak-enggak nyawa ngekot napsu meli di bazar ramadan, ngan aik tebunya aik niok aik jagong aik milo kuatan ndiat sejok semua nak di beli..mata berpinar-pinar dah mileh..camya juak nok di makan..maok murtabaklah, kebab, ayam percik, apam balik, lauk 4- 5 macam, parek panggang sambal, suntong bakar, nasik ayam, nasik kerabu, nasik ayam,, sineyyyy tak uran nak napuk ya lam perut...? [adehh alu lapar tegal nyebut makanan suma ya tek eh] nyemmm! bes eh Bazar Ramadhannnnn! suka.. <----ait maka tek kak nasihat bersederhana, tapi dikpun??? erk. he =P

okeh gik ingat niat posa??? juh untuk peringatan sebab setaun sebulan jak posa kali ada nak lupak...[eh mun sik maca niat sik guna posa ya adek2, ada paham??]


Lafaz Niat

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ عَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى

Niatnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Sebenarnya, bangun untuk bersahur sudah dikira sebagai niat puasa.

Lafaz Niat Untuk Sebulan

نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى

Niatnya: Sahaja aku berpuasa sebulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.


selamat berposa suma!!!


sharing is caring!!

he truly made my day!!! ♥

while checking mail, i receive this!

i love photography!!
minat.hobi.

ya, we all know that "a picture is worth a thousand words" . kita boleh lakar sejarah and capture great moments in our life to be seen by our grandchild and
great-great grandchild. sounds have sentimental value rite??

i simply believe that someone can express their feelings through a picture tat they shoot. i have zero knowledge about taking a photo, never attend a course or seminar involving photography [if i have opportunity i would love to =)], and always based on my own feelings to take a photo. i share what i want to share and it shows in all my photos. its all about feelings (sad, missing someone, happy, feel bless, and so on)

"A great photograph is a full expression of what one feels about what is being photographed in the deepest sense, and is, thereby, a true expression of wh
at one feels about life in its entirety" ~Ansel Adams

that's why i have flickr account. =) . boring-boring singgah lah keh. and kome u all amat2 saya hargai hihik ^^
i share picture of my feelings and everyone can see your work. great compliments, advise and positive critique truly make my day!! for example,,i got mail from this photograper Mark Chandler Photography, i think he is so humble as ready to share his knowledge with me, where he doesn't even know who i am..=) baikkan!! suka org macam tok ;P and suka bila dia cakap "I looked at your pictures and you are very talented - you have a great eye." aww nang pande orang tok boyok kmk...

ya mungkin ada yang mencebik cakap..
"alaaa small matter like this pun kecohh and nak buat entri.."
haha yeap for u it is very2 small matter but for me,
its like making me fly up high in the sky! =)


nah, photograpy quotes best untuk u all.
siapa minat amik gambar, sila angkat kaki macam saye!!!! hehe



sharing is caring!!

Friday, July 29, 2011

eeW memang Tak senonoh punya orang!!

situasi petang tadi.

disebabkan terlalu awal pergi ke Bank
[siapa suruh pergi waktu tengah hari, jam 1.30 pm bank TUTUP. bodoh kan?? erkkk]
aku terpaksa berjalan2 tengok2 barang di kedai..


tengok majalah,, beli CLEO baru.

tekak haus, beli air. ducthlady kotak -perisa chocholate.


tengok seluar tracksuit, eh rasa nak beli..lepas try test, owh ngam d kaki. =)
jum pi bayar d kaunter...


SEKALI,

ahh,, aku lihat tauke cina pompuan tu tengah korek hidong.
macam gambar di atas! selamba badak ja,
tanpa rasa malu pun kat i
yg tertengok "aktiviti melombong bahan galian "



dalam hati: eww,, tukar la tangan jangan pakai takan kiri, Plissssss T.T aku geli..



TETAPI,
dia kasi duit lebih kira guna jari yang korek taik hidung tadii oooo...ewww yaks!!

dengan T.T saya pun ambik jugak huhuhu
[sapa suroh sendiri bongok x bagi duit ngam2 tepat, supaya x pyah terima duit lebihan hue]


yaks!!
memang taik hidong bergolong2 kata org Sarawak hehehhe.peace.




p/s: jangan Melombong sesuka hati di khalayak ramai.
p/s lagi: kisah di atas tiada kaitan dengan orang dalam gambar kerana gambar are taken randomly from mr Google. ok-


kalau korang tengok, GELI tak????

sharing is caring!!

Thursday, July 28, 2011

harimau malaya: do they win tonite??

Malaysia VS Singapura
haritu kalah 5-3 to the Lion


malam ni??
8.30 pm,, Siaran Langsung TV1



watchout Lion!! Tiger will harm u~
Aummmmm go go Tiger



but make sure skuad defender n goal keeper plis2 do your job.
jangan macam hampehhh weeeeeeeeee~~




sharing is caring!!

Spontaneous Thursday




See the HOPE beyond the hope....



like this so much,,
have great meaning yet so much inspiring.. =)



xoxo

sharing is caring!!

Wednesday, July 27, 2011

#4 Wordless Wednesday


comel!! >.<


selamat?? nahhh..
Sophia Issabella, waterbirth baby girl
anak angkasawan negara.



nak try? ;P


sharing is caring!!

Tuesday, July 26, 2011

wow..tengok rupa duit syiling baru Malaysia!!

Bank Negara Malaysia mengeluarkan duit syiling peringatan baru sempena keluaran Siri ketiga duit syiling Malaysia. duit baru ini bakal berada dalam edaran awal tahun depan.

duit syiling peringatan adalah dalam denominasi 5sen, 10sen, 20sen, dan 50sen.

seperti biasa, ciri-ciri unik duit syiling mencorakkan budaya dan warisan negara. motif rekabentuk pula memaparkan keindahan alam semulajadi, flora dan fauna, dan seni kraftangan tradiasional yang terdapat di Malaysia.

duit syiling yang baru ini bersaiz lebih kecil dan ringan. sisi tepi duit syiling adalah berbeza-beza bagi memudahkan pengguna serta pengguna kurang upaya, khasnya untuk mengenalpasti dan membezakan duit syiling itu...bagus kan..user friendly untuk penggu kurang upaya =) keterangan lebih lanjut terjah sini .


motif bagi setiap dominasi (bahagian depan)
alaaa yang ganti tempat pistol, bagunan tu...cer tengok duit syiling sekarang...=P

Denominasi

Ikon

50 sen

Sulur Kacang

20 sen

Bunga Melur

10 sen

Orang Asli Motif

5 sen

Destar Siga



(suka muka depan tengok yang 50sen tuuu)


bahagian belakang- semua duit syiling memaparkan motif yang sama, ada gambar bunga raya, tahun penempaan, nilai muka dan paling penting sekali...perkataan Bank Negara malaysia. nak tau lebih lanjut??

walaubagaimanapun, siri lama akan dikeluarkan daripada edaran secara beransur-ansur. yang lama usah dibuang begitu saja hehe


dah lihat duit syiling baru,, apa pandangan anda???



sharing is caring!!

bad habit! hate but can't stop

Biting lips

bukan sebab nervous tapi tindakan di luar kawalan..huhuhhhuhu
dan salah satu sebabnya ULCER!!
[akibat makan dengan gelojoh la tu]

kadang-kadang, jari jemari yang kecil comel ni
akan membantu mengopek kulit di situ huhu
bingung, x nak buat lagi..tapi tetap juga dilakukan seyesly down...T.T

kesannya,, bibir rasa pedih sangat2, rasa terkopek <<-----hah, padan muka


_{cara stop eleh pandai ajar cara stop}__

1. bila rasa nak bite lips, cepat2 put on ur lip balm...(percayala, ni berkesan pada saya)

2. makan chewing gum.....supaya dpt distract rasa nak bite lip tu dpt delakkan

3. JANGAN lick your lips....sebab semakin selalu kadar menjilat bibir dengan alasan nak basahkan bibir, sebenarnya anda membuat birbir anda semakin kering. kalau kering, kulit di sekitar bibir akan berkeruping.jika berkeruping, mulalah aktiviti menggigit bibir and jemari comel tarik-tarik kulit tu dan membuatkan bibir not in a nice look.

penting to have a ni nice pout!!! hehehe
try it...

so what is your bad bad habit?? can u simply share??


sharing is caring!!

Monday, July 25, 2011

betul, kebetulan or mitos?? -rahsia tandatangan_

Still in monday blues mood? [aku masihhh]..huhu,,so having some fun while reading this.
mcm ada yang kenaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

1.Tandatangan dengan satu titik. Seorang yang kelihatan mudah dan tenang tetapi mudah hilang kepercayaan kepada orang dipercayai apabila dikhianati.



2. Tandatangan dengan dua titik di bawahnya. Seorang yang romantic, mudah bertukar pasangan seperti menukar baju, lebih memilih kecantikan (bagi lelaki), sentiasa berusaha untuk kelihatan cantik (bagi wan
ita), dan mudah menarik perhatian orang untuk mendampingnya

3. Tandatangan dengan satu garisan di bawah. Seorang yang sangat yakin , mempunyai personaliti yang hebat, agak mementingkan diri sendiri dan percaya bahawa kebahagiaan dalam hidup
sangat perlu.

.4. Tandatangan tanpa garisan/titik di bawahnya. Seorang yang seronok dengan kehidupan , iikut gaya dan cara sendiri serta kurang memberikan perhatian pada pandangan orang lain

5. Tandatangan berasaskan ejaan nama tapi sukar dibaca. Seorang yang cerdik tapi ku
rang hendak berfikir dan cepat menukar pandangan atau idea.
6. Tandatangan yang tiada kaitan dengan nama. Seorang yang sentiasa berusaha supaya bijak, suka berselindung, jarang mengambil pandangan orang lain sebagai panduan hidup dan yakin dengan kebolehan diri sendiri
7. Tandatangan huruf tidak bersambung. Seorang yang sangat prihatin, tidak pentingkan diri sendiri, sanggup berkorban apa saja untuk orang lain, seorang pemikir tetapi mudah serik.
8. Tandatangan ikut ejaan nama dengan huruf yang jelas. Seorang yang sangat baik, boleh sesuaikan diri dengan siapa saja dalam apa juga keadaan atau urusan, tegas dengan pendapat sendiri dan ada semangat yang tinggi...


mungkin ada yang tersengeh2 macam kerang sebab terkena batang hidung sendiri,,(macam betul lah =p )
mungkin juga ada yang mencebik tanda kurang setuju.
kan kan kan??
apa-apapun, this is just for fun.. =)



but before that, Which one is yours???
[saya yang gabungan #3 dan #6 tuuuuuuu... hehe]


nite peeps!





sharing is caring!!

Wednesday, July 20, 2011

#3 wordless Wednesday




love yourself, girlssss!



sharing is caring!!

Tuesday, July 19, 2011

first photo baby girl victoria & David Beckham!!

mesti tonton..
mempersembahkan.....taraaa...
they are both adorable!!

baby Harper Seven ---> daddy's little girl

kiut x??
first baby girl of Victoria and David Beckham..


name: Harper Seven Beckham
DOB (date of birth) : 10 July 2011 , 7.55am
POB : Cedars Sinai Hospital, Los angeles.
jantina: XX pompuan la nak...baby girl meh =)
cara dilahirkan: elective Caeserian
umur : satu minggu lah tehee.. ^__^

dari mana dapat idea nama??
-ramai membuat spekulasi bahawa "Harper" adalah nama English yang disukai oleh Victoria
- "Seven" pula get from nombor jersi David Beckham iaitu 7.
-selain ada yang beranggapan "Harper" berasal dari nama penulis buku fevret Victoria, "To Kill a Mockingbird" iaitu Harper Lee.

namun David Beckham menjelaskan salah satu sebab utama anaknya dinamakan "seven" kerana ia melambangkan spiritual perfection iaitu 7 keajaiban dunia, 7 warna pelangi,, hurm...kan tujuh selalunya best,, macam nombor bertuah lah ohh =)

apa-apalah janji anak chumel dah hehe...


pelik2 nama anak artis..
macam anak-anak artis lain ni ;

Chris Martin dengan Gwyneth Paltrow ----->Apple [chomel!! suker =)]
Bob Geldof dengan Paula Yates ------------->Fifi Trixibell, Peaches dan Pixie [like peaches...tiru bley?]
Brad Pitt dan Angelina Jolie------------------->Shiloh Nouvel
Jason Lee----------------------------------------->Pilot Inspektor [ni kelakar]
Sylvester Stallone------------------------------>Sage Moonblood
Mia Farrow dan Andre Previn---------------> Lark Song
Tom Cruise dan Katie Holmes---------------> Suri [seb baik tak surirumahtangga hehe]


xpa,, nanti kita buat nama anak lagi gempak punya....


what is yours???ada idea gila bagi nama anak best macam dorang??

"pelangi indah..."
aitt mcam indon-indon lah pulak...k dah la,, cau lok!



sharing is caring!!

Sunday, July 17, 2011

planking craze!

gila2 orang buat planking but fun...laugh alone while looking at those extreme picture..

super awesome..
planking is the newest craze to the internet.


what is planking??
"orang ya akan lie flat or stiff kat something/ object/ borad/ or what, dalam keadaan yang Pelik, awkward jak upa kita nangga, even dangerous,, while ur friend akan take picture of u.."

gila eh,, ada orang buat d lante,, jalan raya,, or even depan pintu masok epot...kitak orang ada?? sik ada kohhh hahaha...lucu,, and SUPER COOL BRO!!

jum tengok gambar planking idea yang gila2 n maha hebat haha..


:: but before tat,, i dont care la orang yang plank best atas something but nya alone, aku sik salute pun...tapi,, mun plank depan orang rami...i tabik spring bro....u are the man!! haha ::

nah hambek kau!


nya tok tengah2 pintu masok epot nya gurin haha,, p sikbest nya diat kamera =)

nya duak tok sekalor urat,, haha tengah2 jeraya ya nya berplanking haha terbaikk


tok plaking beramai2...sik berapa best,, kurang awesome sebab malu ya kurang menebal but fun la geng rami..

nak tok sot haha

tok nang ekstrem hahaa eran makcik tudung pink diatnya haha

"got body, got plank"

ada berani nak buat plank extreme????????
i cabar heheh


and yang dr sarawak ya from club foot group oleh bro Yarn Molhaza


nite! xoxo

sharing is caring!!

Thursday, July 14, 2011

random


"Life is not the amount of breaths you take. It's the moments that take your breath away."

~ Alex Hitch Hitchens~

sharing is caring!!

Wednesday, July 13, 2011

#2 WW

.mata lelaki.

dari budak2..
.
.
.
retiss

.
.
.
pemimpin dunia..
.
.
.
actors or something
.
.
.

ke pakcik yg dah tua2..
so KESIMPULANNYA?



tekalah... =)

sharing is caring!!

Saturday, July 9, 2011

iklan grapevine nuffnag!


ada iklan grapevine nuffnag tengah berlegar2 d ruang blog...
tp kejap ada kejap hilang hurmm



start sharing n get some rewards dear fren~


ramai yg dh tau hal grapevine
but for those who still blur what gravevine nuffnag is all about...u can check here.

easy rite?
anyone can share!!

click here if nak daftar Churp2.



sharing is caring!!

Friday, July 8, 2011

facebook launches video calling!!


besttt!!~
macam sakai jak aku haha dpt bervideo call ngan ella...
(padahal sebelah jak tek haha mencoba konoknya tek)

cepat n senang jak.

Facebook has just announced a major new feature which is the video calling with Skype. Whenever users browse to a friend’s profile, they will see a new button ‘Call’. Once you click ‘Call’, the other user will see a popup asking if they want to accept the call, and you will be immediately connected.

Getting started kat sitok click Facebook Video Call

To get started, you need to install a plugin from Facebook ( See Setup Calling on Facebook ). A new chat sidebar by default will be implemented today and it will appear on the right side of your screen. This great features enables users to interact live face to face in any destination.

Setup Video Calling on Facebook

video call button

akan mcam tok mun d online chat ada button video call..oh fesbuk is ohsem!!

u are done!
wahh makin gila berfesbuk la kitak urang... hahaha daaaa

sharing is caring!!

Wednesday, July 6, 2011

#1 Wordless Wednesday




=))

sharing is caring!!

Monday, July 4, 2011

3 facts: i hate most about myself

sumtimes as times goes by, we expect tat we are able to change.. i didnt mean tat u have to change ur personality coz each person brings some aura of their own. what i'm talking about is to remove some of our bad qualities. but sometimes CANNOT! no all the time haha. hell yeah it is so so true..huehue

3 facts i hate most about myself

1. suka melengah kerja

aku ada masa, men fesbuk dapat, online berjam2 tahan, blogging, blogwalking, tapi mun bab molah kerja??? adeh deh deh..kenak lambat gilak ka? kadang2 rasa bencik jak ngan dirik empun. mcm ada konflik jiwa hahhaa kedak tok bah..

jiwa yang tenang : aih polah gik keja kau ya..sik siap kelak..nak alah2 keja las minit, sik malu ka?

jiwa setan: aih lamak gik due ya...lek lek lok,,siap menda ya kelak bah..gago gilak nak takut bah.

jiwa yang tenang : takut lah....aihhh dh nak antar,, kejaku lom siappp!!! [alu last minit pun keja]

jiwa setan: ih ngaco bh,, lari2 aku mok main lok..online ngeee miahaha (tok kes walopon last minit agik juak terhegeh2 blom molah keja...jd hamba internet wiu!)

tok lah aku..kitak orang camya juak ka??

aku seorang jak kedak tok?? kadang2 sampe tepok muka "aih tolongla yu polah keja kau...sik takut ka kau?? " perlu pertolongan i tokk..sapa bleh mmbantu advice or any suggestion?


2. Pelupak.

yoh tok nang nauzubillah jenis pelupak..aku pun sik tauk lah..kenak,, nak kata tua, hurm tua la juak ( ohhh can't believe i'm 25 oredy cisss!!) kadang-kadang aku terpike kenak orang belum ada invent kunci kereta, kunci rumah and wallet ya ada function yang dapat di miskol kedak henfon?? penah sik terpike?? aku selalu ilang 3 benda ya n xtau sine aku letak...nah very clumsy i am. ariya sampe 2 hari bercarik ke wallet nasib ada duit lam handbag u know! yalah bapak aku sampe kenek tok treat i mcm miak kecik sebab ketidakpercayaannya terhadap aku tok menenbal haha...gila LUPAK ya membencikkan gilak! kitak orang ada kedak aku ka?? owh bencikknya

3. leka

mun bgn pagi biarpun awal aku bgn mok turun kerja time mandik aku sama...ya ku tensen gilak ngan ku empun taun berganti taun aku tetap be me. apa dikerja ku tek?? bersisir2 dolok ngutis jerawat ckit2 d muka berikat rambutlah nang buang masa ku madah...pasya diat jam "adohhh aku dh lambat!" baruk la SEKOH berekot lam blit mandik berebut2 mandik berkemas dirik, n bisin madah dirik nya leka gilak tek alu lambat tok ko..

cukup ya dolok...ada gik senanya haha.but its okay
i'm still be me,
nite uollls!

sharing is caring!!